Bitcoin Klađenje: Kako se kladiti i na kojim kladionicama?

Bitcoin, kao prethodnih svih kriptovaluta je tema o kojoj se sve više govori, njegova zastupljenost se širi iz dana u dan, a našao je svoj put i do online kladionica i kazina. U kojim kladionicama je moguće koristiti ga kao platnu metodu, gde kupti bitkoin, kako se registrovati u kripto menjačnici i još mnogo toga, saznaćete u ovom artiklu.

Šta je Bitcoin i šta su uopšte kriptovalute?

Bitcoin je decentralizovana digitalna valuta koja je kreirana u januaru 2009. Godine. Još uvek nije poznato koja osoba ili grupa ljudi je stvorila ovu tehnologiju ali se pretpostavlja da je potekla od ideje Satoši Nakamotoa.

Ova kripto valuta svojim korisnicima nudi niže naknade za transakcije nego što je to slučaj sa tradicionalnim metodama plaćanja kojima uprabljaju vlade, odnosno centralizovana vlast. Kriptografija koja se koristi radi sigurnosti, još jedna je odlika Bitcoina.

Ono što je interesanto je da ne postoje fizički bitkoini, oni su prikazani samo u javnoj knjizi koja je transparentna i dostupna svima. Bitcoin ne izdaje niti podržava nijedna banka ni vlada. Takođe, još uvek nije zakonska platna metoda u većini delova sveta, ali se očekuje da će se to promeniti u budućnosti.

Danas je izuzetno popularan i njegova vrednost dostiže i na desetine hiljada dolara. Svojom pojavom i porastom popularnosti pokrenuo je lansiranje stotina drugih kriptovaluta. Skraćenica na koju ćete uglavnom naići kada je u pitanju bitkoin je BTC. Danas ćete ga pronaći u mnogim online kladionicama i kazinima, kao i na brojnim sajtovima u okviru sekcije metode plaćanja. Sem što možete vršiti transakcije sa bitkoinom, moguće je i trgovati sa njim jer njegova vrednost često oscilira i na dnevnom nivou. U trenutku pisanja, BTC vredi $38.500.
bitcoin kladjenje

Gde i kako kupiti Bitcoin?

Kao što smo već rekli, nije moguće kupiti bitkoin u fizičkom obliku, već je to moguće uraditi samo u online menjačnicama poput Binance, Crypto.com, cex.io, ecd.rs i drugih. Na ove menjačnice možete uplatiti sredstva kreditnim karticama i zameniti ih za bitkoin ili neku od drugih kripto valuta. S obzirom na to da je Binance jedna od najpopularnijih menjačnica trenutno, objasnićemo vam kako da napravite nalog na njoj u nastavku.

Proces registracije na Kripto Menjačnici Binance

Kako bi vam olakšali proces registracije u ovoj menjačnici, predstavićemo ga u jednostavnim koracima.

Korak 1: U svom internet pretraživaču unesite adresu Binance.com kako biste pristupili sajtu

Korak 2: Kliknite na žuto dugme “Register now”

Korak 3: Selektujte zemlju iz koje dolazite i kliknite na “Confirm”

Korak 4: Izaberite registraciju putem e-mail adrese ili broja telefona

Korak 5: Unesite e-mail/broj telefona i željenu šifru u odgovarajuća polja

Korak 6: Označite da se slažete sa “Terms of service” i kliknite “Create Account”
kako se registrovati na binance
Nakon što ste kreirali nalog, neophodno je verifikovati ga. U gornjem desnom uglu sajta ćete primetiti žuto dugme “Verify”. Kada kliknete na njega možete započeti proces verifikacije. Tada će vam se otvoriti prozor u koji treba da unesete vaše ime, vaše prezime, vaše srednje ime ukoliko ga imate (nije obavezno), datum rođenja, a zatim kliknite na “Continue”.

Zatim, u novom prozoru upišite vašu adresu, ulicu i broj, poštanski kod i grad u kom živite. Nakon toga opet kliknite na žuto dugme “Continue”. Otvoriće se novi prozor koji vam nudi tri opcije za verifikovanje identiteta. Pasoš, ličnu kartu ili vozačku dozvolu. Izaberite jedan dokument koji je na latinici. U sledećem koraku je potrebno da otpremite vašu fotografiju, ali je potrebno da ispunite određene uslove. Naime, fotografija ne sme biti obrađivana, dokument mora biti postavljen na jednobojnoj pozadini, mora da bude jasan i lako čitljiv, a crno-bele fotografije nisu dozvoljene. Naravno, pre svega, dokument mora biti važeći.

Poslednji korak je i da pošaljete sliku svog lika kako bi bilo moguće uporediti vaš lik i onaj na dokumentu koji ste poslali. Nakon toga, sve što je potrebno je da sačekate da Binace obradi vašu prijavu kako bi mogli da pređete na sledeći korak, uplatu.
binance kripto nalog

Kako da pošaljem Bitkoin na moj nalog u kladionici?

Ukoliko želite da uplatite Bitcoin na svoj račun u online kladionici ili kazinu, možete to uraditi na vrlo brz i jednostavan način. Potrebno je da odete u sekciju za uplatu u online kazinu i zaberete BTC među kriptovalutama. Tu će vam se prikazati Bitcoin adresa kladionice na koju treba da pošaljete BTC. Jednostavno kopirajte tu adresu, a zatim u vašem novčaniku izaberite Withdraw, ubacite tu adresu i označite koju količinu BTC želite da pošaljete. Zatim izaberite mrežu preko koje šaljete, ispod “Network”. Obično će vam pisati na vašem nalogu u kladionici preko koje mreže morate poslati valutu (ETH, BSC , BTC mreža itd). Ovo je jako važno i ako unesete pogrešnu mrežu, možete nepovratno izgubiti sva sredstva!

Takođe postoji mogućnost skeniranja QR koda ukoliko koristite mobilne BTC novčanike. Takođe, unesite BTC adresu kladionice, iznos za slanje i potvrdite transakciju.
bitcoin kladjenje uplata

Kako da zamenim Bitcoin za keš?

Svoje Bitkoine u menjačnicama u svakom trenutku možete konvertovati u neku od tradicionalnih metoda, sada ćemo spomenuti neke od načina.

Crypterium card – Ovo je debitna kripto kartica među mnogima u svetu, ali jedina koja može da se koristi na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Crypterium je kompanija sa sedištem u Estoniji i svojim korisnicima nudi aplikaciju koja je u funkciji kripto novčanika. U okviru nje možete primati, slati, kao i čuvati Bitcoin i jos neke popularne kriptovalute. Ova kompanija može da vam izda debitnu karticu koja će biti vezana za kripto novčanik aplikaciju, pa svojim pametnim telefonima možete trošiti Bitcoin i druge kripto valute, a možete i podizati novac na bankomatima.

Ecd.rs – Prva menjačnica kripto valuta u Srbiji je upravo ecd.rs. Pored toga što nude klasične usluge kupovine i prodaje kripto valuta koristeći dinare, ECD nudi i druge usluge. Moguće je zakazati konsultacije, edukovati se prisustvom na njihovim treninzima, poručti fizičke kripto novčanike, ili se informisati na blogu koji vode.

Naknada na Bitcoin i ostale kripto transakcije

Što se tiče visina naknada na transakcije kripto valutama, u velikoj meri će zavisiti od vrste valute koju izaberete. Za neke vrste koina su karakteristične visoke naknade, najbolji primer je recimo Ethereum. Sa druge strane, kada uzmemo u obzir i to da danas postoji popilično velik broj kriptovaluta, neke pokušavaju da se probiju i budu konkurentne nudeći male naknade po transakcijama. Kripto valute koje imaju poprilično niske naknade su Binance coin i Polygon. Naknade koje možete očekivati za BTC transakcije su u opsegu od 0,5 do 5% u zavisnosti od iznosa, plus fiksna naknada koja je u tom trenutku određena. Svakako, u procesu razmatranja kupovine bilo koje od kripto valuta, informišite se o visini naknada koje važe u tom trenutku.

Online kladionice koje prihvataju Bitcoin i kriptovalute

Broj online kladionica koje prihvataju Bitcoin je u porastu, pa se pretpostavlja da će ga u jednom trenutku prihvatati gotovo sve. Često su pored BTC u online kladionicama pristune i druge kriptovalute populat Ethereum-a, Binance Coin-a, Chanlink-a i drugih. S obzirom na to da je naš tim testirao veliki broj ovakvih kladionica, poznato nam je koje nude Bitcoin među platnim metodama. To su 1xbet, 22bet, GGbet, 20bet, 888sport i druge.

Prednosti i mane Bitcoina

Prednosti Mane
Decentralizovanost valute Česte oscilacije u vrednosti
Sigurnost i privatnost
Brzina transakcija
Inflacija ne utiče na njegovu vrednost