Uz pomoć SAD-a Svetsko prvenstvo u fudbalu oborilo rekorde klađenja 

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. bilo je prvo na kojem je sportsko klađenje putem interneta bilo dostupno stanovnicima SAD-a, nakon ukidanja Zakona o zaštiti profesionalnih i amaterskih sportova (PASPA). OpenBet je zabeležio da je klađenje poraslo za čak 13% u odnosu na turnir iz 2018. godine.

svetsko prvenstvo katar

Evropa i SAD beleže neverovatan broj opklada na prvenstvo u Kataru

FIFA procenjuje da je finale Svetskog prvenstva pratilo više od 1,5 milijardi ljudi, tačnije 20% svetske populacije, čime je dostignut rekordan broj gledanosti. Nadalje, uzbudljiva priroda igre dovela je do toga da oko trećina opklada i skoro polovina uloga budu vezani za finalne mečeve.

Aktivnosti klađenja u SAD-u su porasle za 13% u poređenju sa Svetskim prvenstvom 2018. održanim u Rusiji. U odnosu na UEFA EURO, upotreba BetBuildera je povećana za pet puta, dok je 50% BetBuilder uloga došlo od američkih kladioničara.

Vredi napomenuti da je FIFA Svetsko prvenstvo 2022 bilo prvo izdanje koje je održano uz legalizovano sportsko klađenje u SAD-u, jer je PASPA (Zakon o zaštiti profesionalnih i amaterskih sportova) ukinut samo nekoliko nedelja pre početka turnira 2018. godine. 

Korisnici OpenBet-a postavili su više od 200 miliona opklada na Svetsko prvenstvo 2022, čija je ukupna vrednost dostigla više od 2 milijarde dolara. Takođe je otkriveno da je tokom turnira stavljeno više od 12 miliona opklada na reprezentaciju SAD, čime je prikupljeno više od 100 miliona dolara (94,1 milion evra) u ulozima.

Prema GeoComply podacima, fudbalsko finale je bilo drugi najpopularniji sportski događaj za američke kladioničare sa 7,9 miliona geolokacijskih transakcija, čak ispred NBA i NCAA finala. Super Bowl takmičenje sa oko 23,5 miliona transakcija i dalje ostaje na prvom mestu. Međutim, 2026. godina rezervisana je za 23. po redu Svetsko prvenstvo u fudbalu, tako da navedene brojke Super Bowl-a mogu biti premašene. 

katar svetsko rekord

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2023

Svetsko prvenstvo 2026. će biti 23. takmičenje u fudbalu čiji će domaćini biti tri zemlje: Kanada, SAD i Meksiko. Turnir će se održati u 16 gradova ove tri zemlje, a broj učesnika će se povećati sa 32 na 48 reprezentacija.

Spomenimo da je Kanada, koja inače nije imala ograničenja u pogledu sportskog klađenja za razliku od SAD-a, takođe zabeležila rast klađenja od 21% tokom turnira u fudbalu 2022. i time postavila rekord. Dakle, iako je kanadski tim napustio takmičenje već u grupnoj fazi FIFA prvenstva, nastupi reprezentacije osvojili su navijače širom sveta i pomogli da se poveća aktivnost klađenja u zemlji.

Imajući na umu uspeh Svetskog prvenstva 2022. godine, operateri klađenja će nastojati da iskoriste rastuće interesovanje za fudbal uoči turnira za tri i po godine, kada će neke od mladih zvezda dostići vrhunac njihovih karijera.

Jordan Levin , izvršni direktor OpenBet-a, rekao je: „Ovogodišnje Svetsko prvenstvo je bilo rekordno u pogledu angažmana, i oduševljeni smo što smo pružili operaterima i kladionicima iskustvo koje će parirati sportskom spektaklu prikazanom u Kataru.’’

„Uz snažan učinak u Evropi, rast koji smo videli na severnoameričkim tržištima pokazuje našu sposobnost da se pobrinemo za ove jurisdikcije koje se brzo regulišu, a to nas takođe stavlja u dobru poziciju za Svetsko prvenstvo 2026., koje će se održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku’’, dodao je Jordan u ime OpenBet-a.