Liverpul i Real Madrid su u Finalu Lige Šampiona

Finale UEFA Lige Šampiona je konačno postavljeno. Real Madrid će se takmičiti sa Liverpulom nakon što su oba tima uspela uspešno izaći iz polufinala. Madrid je uspeo savladati Manchester City, dok je Liverpul uspeo da eliminiše Villarreal u drugom poluvremenu. Ovi rezultati su doveli do susreta dva najuspešnija kluba u istoriji UEFA takmičenja.

Finale UEFA Lige šampiona 2021/22 održaće se na stadionu u Saint-Denis u subotu, 28. maja, sa početkom u 21.00 časova po lokalnom vremenu. Kultni stadion Stade de France u Saint Denisu nalazi se u Francuskoj, nedaleko od Pariza. Može da primi preko 80.000 gledalaca. Ovo će biti treće finale Lige Šampiona na Stade de France-u. Poslednje finale održano je 2006. godine, a pre toga 2000. godine.

Liverpul je bio prvi tim koji je izborio plasman u finale pobedivši Villarreal sa 3-2 i ukupnim rezultatom od 5-2 u svom polufinalu. Nekoliko sati nakon toga, španski gigant Real Madrid izborio je ulaznicu u finale ukupnim rezultatom 6-5. Ulazak Madrida u finale bio je vrlo neizvestan. U utakmici protiv Manchester City-a gubili su 1-0 u 89. minuti utakmice. Međutim, Real Madrid je napravio zapanjujući povratak izvodeći nešto što se nije moglo očekivati. Taman kada se činilo da je sve izgubljeno, Rodrygo je postigao dva gola u roku od 90 sekundi i iznudio produžetke. Potom je Benzema u 94. minuti iz jedanaesterca postigao pogodak i osigurao ukupnu pobedu od 6:5.
finale liga sampiona

Utakmica između Reala i Liverpula prvobitno je trebala biti odigrana na stadionu Krestovsky. Ovaj stadion se nalazi u Sankt Peterburgu, Rusija. Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu, UEFA je odlučila da finale preseli u dvoranu u Parizu. UEFA je izrazila zahvalnost predsedniku Francuske Republike Emanuelu Macronu za njegovu posvećenost i podršku da se najprestižnija utakmica evropskog fudbala prebaci u Francusku tokom krize između Rusije i Ukrajine. Osim toga, UEFA je u potpunosti eliminisala ruske klubove iz UEFA takmičenja i izbacila reprezentaciju iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Ova dva tima su se sastala u finalu Lige šampiona 2018. godine takođe. U ovoj 63. sezoni najvećeg evropskog klupskog takmičenja u organizaciji UEFA-e. Utakmica je održana na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Tada je Madrid trijumfovao protiv Liverpoola sa konačnim rezultatom 3-1. Španski klub je tako stekao pravo da nastupa u UEFA Super kupu protiv Atletika iz Madrida. Takođe, bili su i predstavnici Evrope na FIFA Svetskom prvenstvu. Menadžer Liverpula Jirgen Klop istakao je da će Liverpul sada spremnije dočekati Real nego što je 2018. godine. Klop je takođe izjavio i sledeće:

“Kada smo izgubili to finale, moje rešenje je bilo da igramo finale sledeće godine protiv Real Madrida, ali igrali smo sa Totenhemom u Madridu. Tako da je Madrid naša sudbina.”

Mnogi su se pitali odakle će doći golovi Real Madrida kada je Cristiano Ronaldo napustio ovaj klub 2018. Međutim, Real ima jaku postavu počevši od Thibauta Courtoisa do centralnog defanzivca Edera Milita-a. Tu je i centarfor Benzema koji se smatra majstorom umeća igre. Moramo spomenuti i iskusnog veziste Reala Casemira, Modrića i Kroosa. U Liverpoolu je ključni igrač egipatski napadač Mohamed Salah. Zaštitno je lice Liverpula od dolaska iz Rome 2017. Pored Mohameda, istaknuti igrači Liverpoola su Sadio Mane, Diogo Jota, Luis Diaz i drugi.

finale Lige Šampiona 2021/22 između Real Madrida i Liverpula sigurno će biti uzbudljivo i neizvesno. Obe ekipe su u vrhunskoj formi i spremne za susret. Utakmica će se igrati u regularnih 90 minuta, a ukoliko bude bilo potrebe, održaće se i produžeci. Oba tima će imenovati po dvanaest igrača u zameni, od kojih mogu koristiti najviše trojicu. Četvrti igrač zamene se može priključiti igri ako meč bude trajao duže od 90 minuta.

Madrid se može pohvaliti sa rekordnih 13 titula u Ligi šampiona. S druge strane, Liverpul je na trećem mestu sa šest titula. Ako Liverpul ostvari sedmu pobedu, boriće se protiv Milana. Real je 17. put stigao do finala u ovom takmičenju, što je šest puta više od bilo kojeg drugog kluba. Ostvarili su pobedu u poslednjih sedam finala UEFA-e i naravno, njihovih ukupno 13 titula je neprevaziđeno. Liverpul je, s druge strane, šest puta bio prvak Evrope. To je uspeh kakav nije mogla ostvariti I postići nijedna engleska ekipa. Liverpul ima isti broj titula kao Bajern, a Milan i Real Madrid su jedini klubovi koji su postigli više.